Dissabte, 23 De Març De 2019
C/ Major, 2, Almatret - 25187
Telèfon: 973 138013 Fax: 973 138067

Turisme

Creu de Terme d'Almatret

Foto

La Creu de Terme de 1608, d'estil gòtic, va presidir la plaça Major del municipi fins als anys 20 que va caure i va ser dipositada davall del campanar d'Almatret. Durant la Guerra Civil va ser treta, per l'escultor Apel·les Fenosa, per protegir-la dels efectes del conflicte, i es va dipositar al Monestir de Sant Cugat. Tot i així, mai no va tornar al seu lloc. Fa uns anys va ser descoberta davant de l'Església Sant Anna de Barcelona. Des d'Almatret es va reclamar ràpidament i, després d'algunes negociacions, la secretaria general del conseller primer de la Generalitat es va fer càrrec de la restauració i el bisbat de Barcelona va accedir a tornar-la l'abril de 2005.

Per restaurar-la s'han tingut en compte totes les formes originals, fins i tot respectant les parts desgastades abans de treure-la d'Almatret. S'ha restaurat tant la creu pròpiament dita com el capitell, mentre que les escales, la base i la columna que conformen tot el conjunt de la Creu de Terme les han fabricat de nou a partir de fotografies. En total, 6,80 metres d'alçada per 3 d'amplada.

El passat dia 20 de desembre de 2005, a les 12:20 h. del matí la Creu de Terme va tornar a presidir la plaça Major, amb un gran nombre d'expectació del sseus legítims propietaris, els veïns d'Almatret.

IWS

Mapa Web